Veel mogelijkheden voor een mooie erfafscheiding

Op het gebied van een erfafscheiding zijn er veel mogelijkheden om er een persoonlijk tintje aan te geven. Waardoor de erfafscheiding niet alleen maar een functioneel doel heeft maar ook aansluit bij jouw persoonlijke stijl en wensen. Op het gebied van veiligheid, van de huisstijl die je hebt gekozen of zelfs een verlenging van de tuin. De afgelopen jaren zijn de keuzemogelijkheden op het gebied van erfafscheidingen enorm toegenomen. Er is een ruime keuze in materialen, stijlen en levensduur. Voor ieder budget is wel er een passende erfafscheiding.

Regelgeving

Voordat je definitief kiest voor een schutting is het raadzaam om in jouw gemeente na te vragen wat de exacte regels zijn die in jouw woonplaats gelden. Dit kan namelijk per gemeente verschillen. Om niet na het plaatsten nog voor verrassingen te staan is het verstandig om dit vooraf na te vragen. Algemene regel is dat de schutting of heg (de erfafscheiding) achterin de tuin en in de zij tuin, maximaal twee meter hoog mag zijn. In de voortuin mag de erfscheiding niet hoger dan een meter zijn. Als je hier een uitzondering op wilt, en dus hoger wilt bouwen, zul je hier een vergunning voor aan moeten vragen.

Erfafscheiding waterkant

Keuze van het materiaal

Een erfafscheiding van hout zorgt voor een natuurlijke uitstraling. In combinatie met bomen en struiken geeft een houten erfafscheiding een echt buitengevoel. Voordeel van hout is ook dat het stevig is en tegen harde wind kan, het beweegt mee met de natuur. Bijkomende voordelen van hout zijn ook dat het gemakkelijk te schilderen is en dat je er eenvoudig decoratie op kwijt kunt zoals een mooi wanddoek of een schilderij. 

Naast houten erfafscheidingen kiezen ook veel mensen voor beton. Dit materiaal heeft als voordeel dat het onderhoudsarm is en zeer lang meegaat. Een schutting van beton biedt ook de mogelijkheid om geluid tegen te houden. Zeker in wijken die dicht in de buurt van bijvoorbeeld snelwegen liggen kunnen profijt hebben van beton. Tegenwoordig is er geen fundering meer nodig voor het plaatsen van erfafscheidingen van beton.

Modern

Populair is tegenwoordig ook een combinatie van hout en beton. Hiermee heb je de natuurlijke uitstraling van hout, maar combineer je dit met het robuuste en onderhoudsvrije karakter van beton. Meestal wordt hierbij de onderkant van beton gemaakt, evenals de tussenpalen. Op het moment dat de houten tuinschermen aan vervanging toe zijn kunnen de betondelen blijven staan en wordt het tuinscherm vervangen. Hiermee heb je op een voordelige manier optisch weer een geheel nieuwe schutting!

Erfafscheiding plaatsen

Of je nu kiest voor hout of voor beton, er zijn heel veel stijlen mogelijk. Op het gebied van hout kennen we bijvoorbeeld de verticale planken en de horizontale planken. Hierbij zijn de verticale planken aan te raden, het lijkt de tuin meer ruimte te geven en voor inbrekers is het lastiger om over de erfafscheiding heen te klimmen. Op het gebied van beton is er ook veel mogelijk. Zo kennen we op betongebied diverse stijlen zoals een schutting met gemetselde stenen look. Ook is het mogelijk om een rotsmotief te verwerken in de erfafscheidingen wat een avontuurlijke uitstraling geeft. Een schutting met graniet motief geeft een luxe uitstraling, een rustieke stijl zorgt juist weer voor meer stilte en rust. Door te kiezen voor een combinatie van hout en beton worden de mogelijkheden nog groter.

Erfafscheiding plaatsen

Groene erfafscheiding

Als je een liefhebber bent van de natuur en tuinen dan is een groene erfafscheiding een aanrader. Hiervoor kun je gebruik maken van speciale gaasmatten (trellis) waar klimplanten tegenaan kunnen groeien. Een klimplant die hier veel voor gebruikt wordt is de hedera. Een plantensoort die gemakkelijk zijn weg omhoog vindt, maar ook mooi dekt waardoor je een mooie natuurlijk wand krijgt als erfafscheiding. Door dit goed af te stemmen op de tuin maak je er een prachtig mooi natuurlijk geheel van. Bij tuincentra is er hedera verkrijgbaar die speciaal gekweekt is om verder te kunnen groeien op de trellis schermen.

Erfafscheiding die bij jou past

Je wilt natuurlijk een schutting die past bij jouw stijl en wensen. Die aansluit bij het huis, bij de tuin maar ook bij jouw budget. Door vooraf informatie in te winnen bij jouw gemeente weet je precies waar je aan toe bent qua regelgeving. Hiermee kun je met een gerust gevoel een keuze maken. Op het gebied van materiaal kun je kiezen voor hout, waarmee je kiest voor een natuurlijke uitstraling. Ook is het mogelijk om te gaan voor beton, als je het prettig vindt om geen onderhoud te hebben aan de schutting. De combinatie hout-beton is de laatste jaren ook erg in opkomst waarbij je een natuurlijke uitstraling hebt, maar wel erfafscheidingen  zonder onderhoud. De keuze uit diverse stijlen zorgt ervoor dat je precies die schutting kunt kiezen die past bij jouw wensen.

Erfafscheiding kopen