Een tuin is vaak een persoonlijke oase, een plaats van rust en ontspanning. Eén van de manieren om die rust te behouden en tegelijkertijd je tuin esthetisch te verbeteren, is door het gebruik van een natuurlijke schutting. In dit artikel verkennen we de voordelen en opties voor natuurlijke schuttingen.

Kant en klare haag plaatsen


Wat is een Natuurlijke Schutting?

Een natuurlijke schutting is een levende barrière of schutting gemaakt van planten. Het kan bestaan uit bomen, struiken, bloeiende planten, of een combinatie hiervan. Deze soorten schuttingen zijn een geweldig alternatief voor traditionele houten of metalen schuttingen, omdat ze een duurzame en milieuvriendelijke optie zijn die privacy biedt terwijl ze tegelijkertijd de tuin verfraaien.

Voordelen van een Natuurlijke Schutting

Er zijn veel voordelen verbonden aan het hebben van een natuurlijke schutting. Ten eerste draagt het bij aan het milieu. Levende planten zuiveren de lucht, bieden een habitat voor dieren en verbeteren de biodiversiteit. Bovendien helpen ze de temperatuur te reguleren door schaduw te bieden en fungeren ze als windbrekers.

Daarnaast bieden natuurlijke schuttingen een grote esthetische waarde. Ze voegen kleur en textuur toe aan je tuin en kunnen het hele jaar door visueel aantrekkelijk zijn, afhankelijk van de gekozen planten.

Kant en klare haag plaatsen

Kant en klare hagen in verschillende soorten en hoogtes leverbaar. Plaatsing in combinatie met schutting mogelijk.

Leibomen schutting

Leibomen zijn leverbaar in veel verschillende soorten. Zowel groenblijvend als winterverkleuringen maar ook bloesembomen.

Opties voor Natuurlijke Schuttingen

Er zijn veel verschillende opties als het gaat om natuurlijke schuttingen. Enkele populaire keuzes zijn:

Kant & klare Hagen: Een haag is een dichte rij struiken die samen een natuurlijke barrière vormen. Kant en klare hagen kunnen variëren in hoogte, van laag en formeel tot hoog en imposant. Enkele populaire keuzes zijn buxus, taxus en beuken.

Leibomen: Deze bomen worden getraind om in een plat vlak te groeien, waardoor leibomen perfect zijn voor privacy zonder veel ruimte in te nemen. Leilindes, leiplatanen en leiappels zijn enkele voorbeelden.

Klimplanten: Klimplanten zoals klimop, kamperfoelie of clematis kunnen groeien over een raamwerk om een groene wand te creëren.

Bamboe: Voor een exotisch tintje kan bamboe een snelle en dichte groene schutting vormen. Let wel op de invasieve soorten en kies voor niet-woekerende bamboe.

Onderhoud van een Natuurlijke Schutting

Het onderhoud van een natuurlijke schutting hangt af van de soort planten die je kiest. De meeste hagen en leibomen vereisen regelmatig snoeien om hun vorm en dichtheid te behouden. Het is belangrijk om de juiste tijd van het jaar te kiezen om te snoeien, afhankelijk van de specifieke plantensoort.