FAQ

Hoe beveilig ik mijn tuin?

We besteden veel tijd, moeite en geld aan onze tuinen, maar ze zijn een makkelijk doelwit voor dieven. In dit artikel bespreken we een aantal punten met betrekking tot het beveiligen van uw tuin. We kijken welke voorzorgsmaatregelen we kunnen nemen om te voorkomen dat dieven uw BQQ of tuinmeubilair uit uw tuin stelen!

Probeer het aantal plaatsen waar dieven zich kunnen verbergen beperkt te houden. Dit kunt u doen door de schutting aan de voorzijde van het huis laag te houden. Installeer lichten met bewegingssensor om de donkere plekken rondom uw huis te verlichten. Gravel (grind) is een ander uitstekend afschrikmiddel, het is luidruchtig als er op gelopen word, dus het ‘knapperige’ geluid zal u laten weten als iemand buiten rond loopt.Het spreekt voor zich dat u een ladder of gereedschap niet in uw tuin rond laat slingeren. Ze zijn niet alleen duur en dus aantrekkelijk voor dieven maar ze kunnen deze materialen ook gebruiken om toegang tot uw huis te krijgen. Het plaatsen van hoge schuttingen en een afsluitbare poort is het minste wat u kunt doen om te voorkomen dat dieven toegang krijgen tot uw tuin. Ook is het dan moeilijk om grote voorwerpen zoals tuinmeubelen uit de tuin te ontvreemden.Naast een schutting kiest men steeds vaker voor een bewakingscamera in de tuin. Een goede investering want een bewakingscamera doet zijn werk 24 uur per dag. Met de nieuwe generatie beveiligingscamera’s is het zelfs mogelijk op afstand te kijken wat erin uw tuin afspeelt. U kunt het zelfs zo instellen dat als er iemand over de schutting klimt u direct een melding krijgt op uw smartphone!Een andere goede tip is om tuinmeubelen en decor (uit het zicht) met uw postcode te markeren. De dief kan de gestolen spullen dan moeilijker verkopen en mochten de gestolen spullen terug gevonden worden dan is de eigenaar makkelijk te achterhalen. U kunt ook kleine waarschuwing stickers van de politie of een beveiligingsbedrijf plakken zodat ze zien dat uw terrein beveiligd is.

Erfgrens?

Niet in alle tuinen is de erfgrens duidelijk te zien of te vinden. Indien u twijfelt over de erfgrens kunt u in het Kadaster (tegen vergoeding) een kadastrale kaart aanvragen waarop de ligging van de erfgrens te zien is. Mocht dit geen uitkomst bieden dan kunt u te allen tijde vorderen dat de rechter de grens bepaalt op grond van 5:47 lid 1 Burgerlijk Wetboek!

Toestemming buren?

Voor het plaatsen van een schutting op uw eigen grond (dus voor de erfgrens) heeft u geen toestemming van de buren nodig. Ondanks dat u geen toestemming nodig heeft is het uiteraard aan te raden voor het plaatsen van de schutting contact op te nemen met uw buren. Veel problemen kunnen op deze manier worden voorkomen. Bij een scheidingsmuur kunt u te allen tijde vorderen dat de buurman meewerkt op grond van artikel 5:49 lid 1 Burgerlijk Wetboek. Werkelijk sprake van toestemming is dus niet nodig. De kosten voor het plaatsen van de scheidingsmuur komt aan beiden partijen voor gelijke delen toe. Indien het andere erf een openbare weg of openbaar water is, is dit niet aan de orde!

Hoogte schutting of erfafscheiding?

Tot een hoogte van 2 meter kunt u vergunningsvrij een schutting of erfafscheiding plaatsen voor zover een verordening of een plaatselijke gewoonte de wijze of de hoogte van de erfafscheiding niet anders regelt. U doet er dus goed aan om voor de plaatsing bij uw gemeente te checken wat er mogelijk is. Zonder vergunning is dus bij de meeste gemeenten over het algemeen maximaal 2 meter genomen!

Plaatsing van de schutting of erfafscheiding?

De schutting kan geplaatst worden op uw eigen grond, maar ook op de erfgrens. Bij plaatsing op de erfgrens spreken we echter niet meer van een schutting, maar van een erfafscheiding. Het verschil tussen een schutting en een erfafscheiding is dat de schutting een gezamenlijk eigendom is. U en uw buren dragen dan in gelijke delen op voor de kosten van de schutting. Bouwt u op de erfgrens en het aangrenzende erf is een openbare weg of een openbaar water, dan is er geen sprake van gezamenlijke eigendom. U draait zelf geheel op voor alle kosten met betrekking tot de erfafscheiding. Laat het in elk geval duidelijk zijn dat het niet toegestaan is een schutting over de erfgrens te plaatsen!

FAQ geen antwoord op uw vraag?

Maak contact

Is uw schutting getroffen door een storm? Heeft andere soort schade aan uw schutting? Krijgt u uw oude schuttingpalen er niet uit? Heeft u alleen een nieuwe schuttingpoort nodig? Twijfelt u aan welke schutting kwalitatief gezien de beste keus is voor uw unieke situatie? Wij kunnen uw van dienst zijn als u een probleem heeft met betrekking tot schuttingen. De Schuttingbouwer staat voor u klaar. U kunt ons bereiken op 0492330882 / 0629062808 of u kunt het onderstaande contactformulier invullen. Vult u liever het contactformulier niet in? Dan kunt u e-mailen naar [email protected]

Mail ons