Een rabat schutting wordt sinds een aantal jaren in veel tuinen steeds vaker teruggezien. Maar Zweeds rabat schutting is ook bij wanden van schuren of tuinhuizen te vinden. Wanneer jij graag wilt genieten van privacy in eigen tuin en niet wilt dat de buren of omstanders kunnen kijken in je tuin, dan is een rabatschutting wellicht de ideale uitkomst voor je. De rabatplanken hebben een erg dicht profiel en vallen netjes in elkaar. Het is hierdoor niet mogelijk om erdoorheen te kijken, maar bovendien oogt het ook nog erg fijn voor jou als eigenaar zelf. De rabatplanken kunnen gebruikt worden voor je schutting en passen bij vrijwel iedere tuin.

Potdekselen kan je zelf doen met rechte planken, maar het is mogelijk om voor Zweedse rabatdelen te zien. Zoals de naam al doet suggereren komt dit idee oorspronkelijk uit het mooie Zweden waar het vooral te zien is bij de kenmerkende gepotdekselde huizen met een opvallende rode kleur. In de loop der jaren is het in de rest van Europa echt ook erg populair geworden. Zweeds rabat is een potdekselplank die een sponning heeft waardoor ze gemakkelijk over elkaar vallen.

Zweeds rabat schutting

Rabatdelen voor je rabat schutting

Rabatdelen zijn planken van hout of kunststof met een groef aan de onderkant en een messing aan de bovenkant van de plank. Het installeren van rabatdelen is erg gemakkelijk omdat ze simpel in elkaar geschoven kunnen worden. Binnen een mum van tijd heb jij dus je nieuw schutting al opgebouwd. Veelal worden de rabatdelen horizontaal aangebracht in de tuin, maar verticaal is tegenwoordig ook mogelijk.

Jij kan zelf de hoogte bepalen van je schutting als je kiest voor dit materiaal en er zijn allerlei soorten rabatdelen van verschillende soorten hout en kunststof te verkrijgen in veel doe-het-zelf zaken of bouwmarkten. Online is er natuurlijk ook genoeg optie voor jouw ideale rabat schutting.

Als laatste voordeel heeft een Zweeds rabat schutting een goede weerstand tegen verschillende weersinvloeden en gaat het voor een erg lange tijd mee zonder dat er gaten in de schutting komen. De planken blijven doordat ze in elkaar vallen altijd volledig gesloten.

Doordat de planken volledig dicht zijn en geen spleten vertonen kan je in ieder seizoen, van winter tot de heetste zomers genieten van een strak resultaat dat geen sneden vertoont. De rabatdelen hebben meerdere zaagsneden aan de achterkant zitten, wat het holler worden van de planken in jouw nieuwe Zweeds rabat schutting voorkomt.

Qua kleur kun je bij rabatdelen uit verschillende soorten kiezen. Ga je meer voor een natuurlijke look voor je rabat schutting? Er zijn dat onbehandelde rabatdelen het beste. Deze passen bij iedere tuin en ogen rustig. Maar zwarte rabatdelen zijn ook geen verkeerde keuze. Dit levert toch gauw een wat strakkere look voor je nieuwe Zweeds rabat schutting. Maar er is meer, bijvoorbeeld rabatdelen met een grijze tint of groen gedompelde planken. Je hoort het al: rabatdelen zijn veelzijdig en duurzaam.

Potdeksel schutting

Je kan uit veel verschillende legpatronen kiezen als jij zelf je schutting bouwt of laat bouwen door De Schuttingbouwer. Een voorbeeld is de keuze voor een potdekselplank, ofwel een Zweeds rabat plank. Potdekselen is een leg procedure waarbij je planken als het ware over elkaar heen legt. Het lijkt veel op dakpannen leggen, deze liggen namelijk ook over elkaar heen. De overlap maakt dat het de naam “potdekselen” draagt.

Bij deze legmethode wordt steeds de bovenliggende plank over de onderste geplaatst. Erg handig want regenwater loopt hierdoor over de planken waardoor ze langer van topkwaliteit blijven. Maar een potdeksel schutting oogt natuurlijk ook gewoon erg mooi en speels. De potdeksel schutting heb je gemakkelijk zelf of door een vakman geïnstalleerd en past bij vrijwel elk type tuin. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten hout beschikbaar dat weer een ander gevoel geeft aan je. Voor iedere rabat schutting zit er dan ook wel iets bij dat perfect past bij bijvoorbeeld het hout van je schuur of de muren van je woning.

Als je kiest voor een potdeksel schutting kan een reden zijn: de veelzijdigheid van het materiaal en de legmethode. Je kunt de planken namelijk op verschillende manieren plaatsen.  Je kan kiezen voor een wat rechtere stijl, die minder goed afsluit, maar hiernaast zijn kepen in de stijl van de potdeksel schutting ook mogelijk. Dit zorgt voor een betere afsluiting van jouw rabat schutting.

Door de verschillende materialen en legmethoden zijn dus veel verschillende looks allemaal mogelijk voor je rabat schutting.

Zweeds rabat schutting

In Nederland, net als in andere landen in Europa, krijgt een Zweeds rabat schutting steeds meer aanhang en veel meer mensen kiezen voor dit soort schuttingen in hun tuin dan voorheen het geval was. Bij dit soort schuttingen is het legpatroon als volgt: de planken nemen in dikte naar boven af. Bovendien heeft de overlap van plank naar plank een inkeping. Het lijkt hiermee op een potdeksel schutting, maar is toch net ietsjes anders.

Vaak wordt een schutting van dit soort gecombineerd met beton zodat de ideale combinatie ontstaat: De lange duur van beton en de stevigheid van dit materiaal, gecombineerd met het mooie uiterlijk van het Zweeds rabat. Deze combinatie zorgt ervoor dat je rabat schutting toch een mooie look behoudt en erg lang meegaat. Uiteraard is een Zweeds rabat schutting gewoon mogelijk zonder beton en volledig van hout kan het zo geplaatst worden in je tuin.

Verschil Zweeds rabat en potdekselen

Er zit weinig verschil tussen deze twee soorten planken en het ligt volledig aan je eigen smaak welke van de Twee jij het mooiste vindt. De groef en messing bij Zweedse rabat planken is eigenlijk het enige noemenswaardige verschil, maar de een is niet beter dan de andere.

Het zit beide voor de volle 100% dicht en buren of omstanders kunnen onmogelijk de tuin in kijken. Bovendien kan je gemakkelijk de hoogte bepalen van jouw nieuwe Zweeds rabat schutting. Het is van belang om de planken in een dergelijke schutting goed te bevestigen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je enkel aan de dikke kant van de rabatdelen moet schroeven. Een andere mogelijkheid is de blokhut profiel schutting.