Grenen

Houtsoorten schutting

Als u een schutting wilt laten plaatsen met tuinschermen, is het verstandig om goed over de houtsoort na te denken. Gelukkig valt er veel te kiezen op het gebied van houtsoorten voor schuttingen. Verschillende houtsoorten die u stuk voor stuk prima kunt gebruiken voor een schutting, maar die toch op een aantal punten duidelijk verschillen van elkaar. Bijvoorbeeld op het gebied van uitstraling, onderhoud en de mate waarin je de houtsoort kunt bewerken. Het is dan ook verstandig om vooraf goed na te denken over wat u precies wilt als het gaat om de houtsoort van uw schutting. Hoe lang wilt u bijvoorbeeld dat uw schutting meegaat? Wilt u wel of geen onderhoud? Wat is de uitstraling die u voor ogen heeft met de schutting? Hieronder kunt u lezen wat de kenmerken per houtsoort zijn, waarmee u gericht kunt kiezen voor de houtsoort die goed bij uw wensen past.

Grenen geïmpregneerd

Deze houtsoort is afkomstig van de grove den. Samen met vurenhout is dit de houtsoort die in Nederland het meeste wordt gebruikt voor schuttingen. Opvallend aan grenenhout zijn de kwasten en noesten in het hout, samen met de donkere kleur. De fijne nerven in het hout geven de schutting een natuurlijke uitstraling en dat is een belangrijke reden waarom zoveel mensen kiezen voor grenen.

Grenen is gemakkelijk te bewerken omdat het vrij zacht hout is, je kunt het bijvoorbeeld gemakkelijk zagen of schuren. Ook kun je er gemakkelijk schroeven inzetten en spijkers inslaan. Handig, als u bijvoorbeeld van plan bent om bakken met planten op te gaan hangen aan uw schutting. Geïmpregneerd grenen gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Door het te impregneren gaat de schutting nog langer mee en is deze onder andere beter beschermd tegen weersinvloeden en ongedierte.

Ook is uw schutting beter bestand tegen schimmels door het te impregneren en is het ook nog eens brandwerend. Na verloop van tijd zal de kleur van het hout veranderen in grijs, dit wordt veroorzaakt door weersinvloeden. Dit kun je voorkomen door op de schutting beits aan te brengen. Op al onze schuttingen met Grenen geven wij 10 jaar garantie tegen houtrot.

Vuren geïmpregneerd

Vuren is afkomstig van de fijnspar. De fijnspar is bekend omdat deze boom vaak gebruikt wordt als kerstboom. Net als grenenhout wordt deze houtsoort veel gebruikt voor schuttingen. Veel mensen houden van vurenhout omdat het een lichte houtsoort is, daarnaast heeft een mooie egale kleur, zonder al te veel noesten en kwasten.

Het hout komt met name uit Scandinavische landen, wat een voordeel is qua temperatuur waar de bomen zijn opgegroeid. Het hout groeit hier namelijk langzamer dan in warme landen, waardoor het hout sterker en duurzamer is. Door vurenhout te impregneren, kun je de levensduur verlengen. Het heeft hierdoor minder last van ongedierte en neerslag. Impregneren heeft ook als voordeel dat het ook nog eens brandwerend is en uw schutting beter beschermd wordt tegen schimmels.

U kunt rekenen op gemiddeld 15 jaar plezier van een schutting van vurenhout. Door olie of beits aan te brengen op de schutting, kun je vroegtijdige verkleuring voorkomen. Deze houtsoort laat zich gemakkelijk bewerken. U kunt deze houtsoort prima zagen, schuren en schaven. Handig, als u van plan bent om bijvoorbeeld de schutting te gaan schilderen. Ook het aanbrengen van schroeven is geen enkel probleem bij vurenhout. Deze schuttingen met Vuren komen met 10 jaar garantie tegen houtrot.

Douglas hout onbehandeld

Douglas hout is in opkomst in Nederland. De vraag naar deze houtsoort ligt zo hoog dat het in 2020 bijna niet meer verkrijgbaar is op de Nederlandse markt. Het hout is lichtroze van kleur en maakt een tuin meteen sfeervol. Naast de lichtroze kleur kunt u deze schutting ook in elke andere kleuren verven.

Douglas hout is afkomstig van de Douglas spar, die onder ideale omstandigheden groeit in Frankrijk en Duitsland; de temperatuur is daar namelijk relatief laag. Het hout afkomstig uit het Zwarte Woud, een plek waar deze spar in alle rust kan groeien, waardoor het hout sterk en duurzaam is. Daar heb je als eigenaar van een schutting van deze houtsoort wat aan, onbehandeld gaat deze houtsoort tot 10 jaar mee. Als u de tuinschermen behandeld met Douglas olie gaat het zelfs tot twintig jaar mee. Door het te behandelen kan het Douglas hout namelijk nog beter tegen verschillende weersinvloeden en is het nog beter bestand tegen bijvoorbeeld ongedierte.

Douglas hout heeft een prachtige uitstraling en is prima te bewerken. Zagen, schaven en boren is geen enkel probleem. Ideaal, als je bijvoorbeeld van plan bent om foto’s of schilderijen op te gaan hangen aan uw schutting. Wij geven 5 jaar garantie op onbehandelde Douglas tuinschermen.

Nobifix

Nobifix heeft dezelfde kenmerken als hardhout, maar is een stuk goedkoper. Deze behandelmethode word toegepast op naaldbomen en biedt een prima alternatief voor onder andere tropisch hardhout. Het heeft een luxe uitstraling en hierdoor is deze houtsoort ook nog eens een aanzienlijke waardevermeerdering van uw woning. Het met Nobifix behandeld hout komt uit Europa, hierdoor kiest u ook nog eens voor een duurzame houtsoort.

De regelgeving in Europa op het gebied van houtwinning is streng, waardoor u niet bang hoeft te zijn dat er mooie natuurgebieden verloren gaan aan hout voor uw schutting. Ook hoeven er niet veel kilometers gemaakt te worden om het hout naar Nederland te vervoeren. Dit scheelt weer uitstoot en is dus ook goed voor de toekomst van de aarde.

Onderhoud heeft u vrijwel niet aan Nobifix hout. Het is vrij van schimmels en kan prima tegen alle weersinvloeden. Het hout is prima te bewerken, handig als u het hout wilt behandelen met Embalit NTK Bruin of iets aan de schutting op wilt hangen. Een Nobifix schutting gaat tussen de 20 en 30 jaar mee, waardoor het ook nog eens uitstekende investering is. Door te kiezen voor Nobifix hout, verzekert u zichzelf van minimaal onderhoud en een maximale levensduur. Op al onze Nobifix schuttingen geven wij 20 jaar garantie.

Bangkirai (niet meer leverbaar)

Bankirai is een houtsoort dat vooral uit Indonesië en Maleisië wordt geïmporteerd. De houtsoort staat bekend om zijn warme, sfeervolle kleur. De houtsoort staat naast zijn sterke uitstraling ook bekend om zijn duurzaamheid. Een schutting van Bankiraihout gaat met gemak vijfentwintig jaar mee. De ideale schutting voor wie houdt van een stijlvolle schutting waar je geen werk aan hebt. Daarnaast is het ook nog eens uitstekende investering, teruggerekend per jaar is een schutting van deze houtsoort zeer voordelig. Voor de waarde van uw woning is dit ook een aanrader. Bankirai geeft uw woning meerwaarde door zijn luxe uitstraling.

Bankirai is onbehandeld en geeft u de garantie dat uw schutting optimaal beschermd wordt tegen wind, regen en andere weersinvloeden. Daarnaast is het voor ongedierte niet te doen om de schutting binnen te dringen. De schutting zal in de loop van de jaren een grijze kleur krijgen, wat normaal is voor deze houtsoort. U kunt ervoor kiezen om uw schutting te behandelen met Bankirai -olie, waarmee u de originele kleur kunt behouden. Bewerken van uw Bankirai schutting kan maar is wat moeilijker dan alle bovenstaande houtsoorten, gebruik hiervoor wel goed gereedschap het is immer hardhout. Kies altijd voor roestvrijstalen schroeven en bevestigingsmaterialen, daarmee hoeft u nooit bang te zijn voor roestvorming. Wij leveren onze Bankirai schuttingen met 20 jaar garantie.