Leibomen schutting

Leibomen Laten Plaatsen bij Deschuttingbouwer.nl

Leibomen zijn een prachtige toevoeging aan elk landschap. Ze bieden niet alleen esthetische waarde, maar ook functioneel voordeel, zoals privacy en windbescherming. Dit artikel richt zich op alles wat je moet weten over het kopen en laten plaatsen van leibomen.

De Charme van Leibomen

Leibomen hebben een uniek karakter. Ze worden gekenmerkt door hun platte, ‘geleide’ groeivorm, vergelijkbaar met een natuurlijk levend scherm. Dit maakt ze ideaal voor privacy doeleinden, terwijl ze nog steeds licht en lucht doorlaten. Daarnaast zijn ze ook perfect als windbreker of als een groen dak boven een terras of patio.

Leibomen schutting

Het Selecteren van de Juiste bomen

Er zijn verschillende soorten leibomen beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken. Je keuze moet worden beïnvloed door het klimaat en de bodemgesteldheid van je tuin, evenals je esthetische voorkeuren.

  1. Leilinde (Tilia): Dit is de traditionele leiboom. Hij is snelgroeiend en produceert in de zomer kleine, geurende bloemen. Leilinden zijn bestand tegen veel snoei, waardoor ze ideaal zijn om te leiden en te vormen.
  2. Leiplataan (Platanus): De leiplataan groeit snel en heeft een opvallende bast. Deze boom is vooral populair in stedelijke gebieden, omdat hij bestand is tegen luchtvervuiling.
  3. Leiappel (Malus): Deze boom draagt in het voorjaar prachtige bloesems en in het najaar sierlijke vruchten. Het is een goede keuze voor een kleinere tuin.

Het is raadzaam om een professionele kweker te raadplegen bij het kiezen van je leibomen. Ze kunnen je helpen bij het bepalen welke soort het beste past bij jouw specifieke situatie.

Leibomen kopen

Bij het kopen van leibomen, let vooral op de kwaliteit van de boom. De stam moet sterk en gezond zijn, en de takken moeten gelijkmatig verdeeld zijn. Het is ook belangrijk om te controleren of de boom geen ziekten of plagen heeft.

Je kunt leibomen kopen bij een lokale kwekerij, tuincentrum, of online. Het is verstandig om ze in het najaar of vroege voorjaar te kopen, wanneer de bomen in rust zijn. Dit maakt het planten en vestigen van de bomen gemakkelijker.

Extra Overwegingen bij de Aankoop Leibomen

Naast het kiezen van het type leiboom, zijn er nog enkele overwegingen bij de aankoop. Zo kan de grootte van de boom bij aankoop variëren. Jongere, kleinere bomen zijn vaak goedkoper en gemakkelijker te hanteren, maar het kan enkele jaren duren voordat ze volledig zijn gevestigd. Grotere, volwassener bomen geven direct resultaat, maar zijn duurder en moeilijker te planten.

Ook de manier waarop de boom wordt geleverd kan variëren. Sommige kwekers leveren bomen met kale wortels, die tijdens de rustperiode van de boom (herfst of vroege lente) geplant moeten worden. Andere bomen worden geleverd in containers of met een kluit, die bijna het hele jaar door geplant kunnen worden.

Het Plaatsen van de Leibomen

Het plaatsen van leibomen is een precies werkje en het kan raadzaam zijn om hiervoor een professional in te huren. Maar als je zelf handig bent, kun je het ook zelf doen.

Voordat je begint, moet je de locatie goed voorbereiden. De grond moet goed gedraineerd zijn en voldoende voedingsstoffen bevatten. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de uiteindelijke grootte van de boom. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte laat tussen de bomen en eventuele nabijgelegen structuren.

Leibomen worden meestal geplant in een rij. De standaard afstand tussen twee bomen is ongeveer 2-3 meter, maar dit hangt af van de soort en de gewenste dichtheid van de haag.

Het Plaatsingsproces Gedetailleerd

Het planten van leibomen vereist enige planning en voorbereiding. Hier volgt een gedetailleerd overzicht van het proces.

  1. Voorbereiding van de Plantlocatie: Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo breed en net zo diep is als de kluit van de boom. Zorg ervoor dat de grond los en goed gedraineerd is.
  2. Voorbereiding van de Boom: Als de boom met kale wortels komt, week dan de wortels in water gedurende een paar uur voor het planten. Als de boom in een pot of met een kluit komt, maak dan de wortels voorzichtig los om de groei te stimuleren.
  3. Planten: Plaats de boom in het gat, zorg ervoor dat de basis van de stam gelijk is met het grondniveau. Vul het gat met aarde, zorg ervoor dat er geen luchtbellen achterblijven.
  4. Water geven en mulchen: Geef de boom na het planten grondig water. Het kan ook nuttig zijn om een laag mulch aan te brengen rond de basis van de boom om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.

De Verzorging na het Planten

Eenmaal geplant, hebben leibomen zorgvuldige verzorging nodig, vooral in de eerste jaren na het planten. Regelmatig water geven is essentieel, vooral tijdens droge periodes. Het is ook belangrijk om de bomen minstens één keer per jaar te snoeien om hun vorm te behouden en hun groei te bevorderen.

De Groei Ondersteunen

Leibomen hebben in de eerste paar jaar na het planten ondersteuning nodig om de gewenste vorm te ontwikkelen. Dit wordt bereikt door de takken van de boom te binden aan een raamwerk van schutting palen en draden. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen om schade aan de boom te voorkomen.

Snoeien en Onderhoud

Leibomen vereisen regelmatig snoeien om hun kenmerkende vorm te behouden. Dit wordt meestal gedaan in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de boom uitloopt. Snoei alle takken die uit het vlak van de leivorm groeien terug tot op de hoofdtakken.

Bovendien, zoals elke boom, moeten leibomen regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van ziekte of plagen. Als je hier onzeker over bent, schakel dan een professionele tuinman of arborist in.

Leibomen kunnen een prachtige en functionele aanvulling zijn op elk tuinlandschap. Hoewel ze wat extra zorg en aandacht vereisen, zijn de esthetische en functionele voordelen die ze bieden de moeite waard. Met de juiste selectie, plaatsing en zorg, kunnen leibomen jarenlang schoonheid en privacy bieden. Vergeet niet om een professional te raadplegen als je twijfelt over het aankoop- of plaatsingsproces.