Schutting op kleigrond

Een schutting plaatsen op kleigrond is mogelijk

Kleigrond heeft de eigenschap dat het een vaste, vochtige structuur heeft. Het is in staat om water vast te houden. Als je tuin bestaat uit kleigrond, hoef je de planten weinig water te geven in de zomer. Aan de andere kant blijft er juist weer water staan op kleigrond als het veel regent. Deze typische eigenschappen vragen dan ook om een goede voorbereiding als u een schutting wilt laten plaatsen. U dient rekening te houden met andere omstandigheden dan bijvoorbeeld bij het plaatsen van een schutting op zandgrond.

Plaatsen van een schutting op kleigrond

Het plaatsen van een schutting op kleigrond is niet eenvoudig. Als u niet de juiste voorbereidingen treft en toch de schutting gaat plaatsen, kunnen er een aantal zaken misgaan. Zo kan de schutting door de kleigrond schuin komen te staan. Als er verkeerde palen worden gebruikt, kunnen deze palen gaan rotten. Hierdoor kunnen deze palen los komen te staan in de grond, waardoor uw schutting heen en weer kan bewegen. In het ergste geval zakt uw schutting in zijn geheel weg in de kleigrond.

Plaats uw schutting in een droge periode

In het algemeen is het verstandig om een schutting te plaatsen in een droge periode, dit geldt zeker voor een schutting op kleigrond. Als het een aantal dagen achter elkaar heeft geregend, zal er veel water blijven liggen op kleigrond, daarnaast zal een deel van het regenwater in de kleigrond wegzakken. Kleigrond houdt dit water vervolgens vast, waardoor de kleigrond langere tijd nat zal blijven. Het plaatsen van een schutting is in deze periode dan lastig en zeker niet aan te raden. Wacht totdat het een periode droog geweest is, en laat dan uw schutting plaatsen.

Gebruik de juiste palen voor een schutting in kleigrond

Vuren en grenen schuttingpalen zijn niet geschikt voor het plaatsen van een schutting op kleigrond. De reden hiervan is dat deze palen gevoelig zijn voor vocht en hierdoor gaan rotten. Kleigrond heeft de eigenschap dat het langdurig nat blijft, hierdoor geeft het vocht af en hier hebben deze palen last van. Hierdoor ontstaat er namelijk houtrot. Betonpalen of hardhouten palen zijn ideaal om te gebruiken voor een schutting op kleigrond. Deze palen kunnen goed tegen vocht en gaan niet rotten. Hierdoor blijft uw schutting op kleigrond prima staan.

Betonmortel voor schutting

Snelbeton

Een combinatie tussen palen en beton is ook mogelijk. Hierbij is het mogelijk om hardhouten palen te gebruiken in combinatie met snelbeton. Als de palen op de juiste hoogte staan, kan er snelbeton bij worden gegoten, wat zorgt voor extra versteviging. Hiermee staat de schutting nog steviger in de kleigrond en zorgt u ervoor dat de palen niet gaan verrotten. U brengt hiermee als het ware een fundering aan onder uw schutting waar u jaren plezier van zult hebben.