Voor- en nadelen van Douglas hout
Douglas hout is een gewilde houtsoort om bijvoorbeeld schuttingen en veranda’s mee te maken. De houtsoort is afkomstig van de Douglasspar en is afkomstig uit Noordwest-Europa. De Douglasspar wordt in grote aantallen in Duitsland en Frankrijk aangeplant. De afgelopen jaren is Douglas hout steeds bekender geworden, hierdoor neemt de vraag naar deze houtsoort steeds meer toe.
Ook in Nederland zien we de Dougglasspar op veel meer plekken staan, de reden hiervoor is dat Staatsbosbeheer als doel heeft gesteld om het gebruik van binnenlands hout te stimuleren. We zullen deze Dougglasspar in de toekomst dan ook nog veel vaker zien. Douglas hout heeft zowel voor- als nadelen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Voordelen Douglas hout
Een voordeel van Douglashout is dat het een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding heeft. Dit komt omdat het hout gekapt wordt in Europa, hierdoor liggen de transportkosten voor het hout laag. Dit hout is in zijn kwaliteitsklasse dan ook scherp geprijsd in vergelijking met houtsoorten die bijvoorbeeld buiten Europa worden gekapt. Douglas hout heeft een mooie, warme kleur met een roze gloed maar vergrijsd na verloop van tijd.
Veel mensen vinden de grijstint van Douglas hout fraai om te zien. Persoonlijk vind ik Douglas alleen mooi als deze regelmatig behandeld word met Douglas olie. Je kunt deze houtsoort prima verduurzamen door er bijvoorbeeld olie of beits op aan te brengen, beits is in verschillende kleuren leverbaar. Met beits geef je het de kleur die je wilt, maar hoef je nooit meer bang te zijn dat het grijs wordt. Het behandelen van Douglas raden wij sterk aan, zonder regelmatig onderhoud verminderd de levensduur aanzienlijk.
Voor het milieu is Douglas hout een uitstekende keuze, er hoeven weinig kilometers gemaakt te worden om het hout naar Nederland te vervoeren. Dit scheelt uitstoot en spaart hierdoor het milieu. Daarnaast heb je de zekerheid dat er voor gekapte bomen weer nieuwe, jonge bomen worden aangeplant. Per saldo blijft de hoeveelheid bos in dit geval hetzelfde.
Het hout wat wordt aangeboden om onder andere schuttingen en veranda’s van te maken is van hoge kwaliteit, dit wordt ook wel ‘kernhout’ genoemd. Deze delen van het hout zijn prima bestand tegen weersinvloeden, schimmels en insecten.
Nadelen Douglas hout
Een nadeel van Douglas hout is dat het niet zo goed tegen vocht kan. Daarom gebruiken wij géén schutting palen van Douglas hout. Om dit nadeel te bestrijden kiezen wij er voor om de Douglas tuinschermen in combinatie met betonpalen te plaatsen. Tussen de betonpalen plaatsen we een betonplaat. Hierdoor staan de Douglas schuinschermen los van de grond en heeft vocht geen kans om schade aan te richten aan de Douglas tuinschermen.
Het hout heeft ook als nadeel dat het minder duurzaam is dan bijvoorbeeld geïmpregneerd hout, door het te oliën of te beitsen kun je deze houtsoort juist weer duurzamer maken.
Bewerken met handgereedschap kan lastig zijn bij Douglashout, dit kun je opvangen door elektrisch gereedschap te gebruiken zoals een boormachine. In dit geval laat je het apparaat het werk doen en kun je het Douglashout ook prima bewerken.