Tuinpoort vuren hout

Zelf een tuinpoort plaatsen? Lees hier enkele tips!

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de opening waar de tuinpoort komt goed opmeet. Dit is een secuur werk en moet tot op de millimeter nauwkeurig. Bovendien kun je er het beste voor zorgen dat je alle materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Dat voorkomt dat je nog een keer naar de schuttingbouwer moet terwijl je de tuinpoort al aan het plaatsen bent.

tuindeur plaatsen

Om te beginnen zet je het kozijn of de paal waar de poort op moet aansluiten. Dat kan naast een muur zijn of tussen een tuinschutting. Belangrijk daarbij is natuurlijk de juiste hoogte van de paal. Daarna kun je ook de andere paal of kozijn plaatsen. Ook belangrijk is de juiste maat en ruimte. Stel de poort is 100 centimeter breed, dan neem je als tussenruimte tussen beide palen 101,5 centimeter. Zo loop de tuinpoort niet tegen de palen aan en kan dus vrij draaien.

Scharnieren

Als de beide palen staan, voor zover je dat al niet gedaan hebt, is het belangrijk om de draairichting van de poort te bepalen. Het beste kun je dat eerst op de tuinpoort doen en daarna de scharnieren bevestigen op de betreffende geplaatste paal. Daarbij zitten er normaliter bovenaan en onderaan scharnieren. Soms zitten er ook in het midden scharnieren. Heb je de scharnieren op de juiste plaats op de tuinpoort geplaatst, kun je nu de scharnieren op de betreffende paal plaatsen. Begin daarbij niet bij het onderste scharnier, i.v.m. mogelijk omklappen van de poort terwijl je deze bevestig. Doe het ook niet alleen, maar zorgen dat je daarbij hulp hebt.

We noemen dit wel het hangen of afhangen. Voordat je de scharnieren op de betreffende paal plaatst zijn de juiste hoogte en de draairichting belangrijk. Meet alles zorgvuldig, doe je dit niet goed dan kun je alles weer los maken en opnieuw beginnen. Controleer voordat je verder gaat of de scharnieren goed geplaatst zijn en of de tuinpoort goed draait zonder dat de poort ergens (tegen palen of grond) aanloopt.

Pas als je tevreden bent kun je het slot plaatsen, afhankelijk van of en welk slot je wilt gebruiken. Daarbij is het wellicht verstandig het gedeelte van het slot dat op de tuinpoort wordt bevestig eerst te plaatsen en daarna de slotplaat op de paal.

Dit is natuurlijk maar een korte handleiding. Ga je zelf een tuinpoort plaatsen vraag dan altijd om een handleiding bij de verkoper. De meeste schuttingbouwers stellen gratis dit soort handleidingen ter beschikking. Ook als je de tuinpoort bij ons koopt helpen we je vanzelfsprekend graag om het plaatsen makkelijk te laten verlopen.