Horizontale tuinschermen

Schuttingen en tuinschermen die horizontaal zijn opgebouwd uit planken worden niet veel verkocht. Ondanks dat de tuin met horizontale tuinschermen langer lijkt zijn er meer nadelen dan voordelen bij dit type tuinschermen.

Luxe schutting Rhein motief

Gevaar voor kinderen

Het belangrijkste nadeel is toch wel dat de horizontale tuinschermen een speeltuin maken voor kinderen. Daar schuilt nu juist het grote gevaar in. Horizontale planken nodigen uit om te gaan klimmen. Kinderen zouden moeten weten dat tuinschermen niet bedoeld zijn om op te klimmen. Toch gebeurt ook dat nog met enige regelmaat.

Vooral de val vanaf de schutting of tuinscherm kan een pijnlijke ervaring zijn. Nu is dat op zich bij volwassenen natuurlijk minder erg dan bij kinderen. Kinderen hebben het benul gewoon nog niet dat dergelijke klimpartijen gevaarlijk kunnen zijn. De kans bestaat dat kinderen bij het vallen van 2 meter hoogte hun arm of been breken. Dit kan je beter voorkomen dan genezen.

Horizontale tuinschermen

Wat doe je er tegen? In principe weinig. Kinderen zullen echt niet via het tuinscherm omhoog klimmen als de ouders ook in de tuin zitten. Het zijn juist die onbewuste ogenblikken wanneer kinderen alleen of met vriendjes in de tuin aan het spelen zijn.

Het enige dus dat je er tegen kunt doen is genoeg waarschuwen voor de gevaren. En wellicht ook op de mogelijke gevolgen van een val. Maar ja dat is ook van toepassing op het beklimmen van bomen, en toch doen kinderen dat ook graag.

Inbraak gevoelig

Naast het gevaar voor kinderen bestaat er natuurlijk de kans dat volwassen mensen het tuinscherm gebruiken als trap. Vaak zijn dit personen met andere bedoelingen zoals inbrekers. Over een schutting met verticale planken kan niet gemakkelijk geklommen worden. Denk hier dus goed over na als u in een hoekwoning woont of grenst aan een gangpad.

Overigens kan een slechts geplaatst tuinscherm of een slechts geplaatste schutting ook nog eens omvallen bij een klauterpartij. Hetgeen de val naar beneden alleen nog maar groter zal maken en de kans op verwondingen nog groter. Een optie om het vallen minder erg te maken zijn de rubberen tegels die tegenwoordig te koop zijn. Deze tegels zijn zelfs zachter dat bijvoorbeeld gras of gewoon aarde.

Ons advies: Koop geen horizontale tuinschermen als u veiligheid belangrijk vind.