Waarmee Douglas tuinschermen behandelen?

Douglas tuinschermen staan onder andere bekend om de toepassing voor schuttingen of tuinschermen. Het is een prachtig soort hout die een bekend staat om het relatief geringe onderhoud.

Onbehandeld Douglas hout heeft een levensduur van gemiddeld 10 jaar. Best wel lang dus. Ga je het hout behandelen dan kun je van een Douglas tuinscherm nog langer genieten. Zo er zijn diverse middelen verkrijgbaar waarmee je dat makkelijk kunt doen. Zo kun je de Douglas tuinschermen bijvoorbeeld behandelen met speciale reinigingsmiddelen en daarna behandelen met speciale Douglas hout beitsen of met lazuur. Het kost eventjes wat werk maar daarmee kun je de levensduur behoorlijk verlengen. Daarbij is natuurlijk de kleur wel erg belangrijk, want daarom is het gebruik van Douglas hout nu juist zo populair.

Laten we vooropstellen dat de behandeling van deze houtsoort niet noodzakelijk is. Veel mensen kiezen juist daarvoor voor deze houtsoort. Behandel je deze houtsoort niet, dan zal het blanke hout langzaam vergrijzen. Deze vergrijzing komt bij alle houtsoorten voor zoals grenen, vuren en zelfs bankirai hardhout.

Douglas schutting

Die grijsachtige kleur zal veel minder optreden als je het hout behandeld. Het is dus als het ware een beetje kiezen. Wilt u een onderhoudsvrije schutting en vind u het niet erg dat het hout op den duur grijs verkleurd? Dan is Douglas toch prima geschikt als tuinscherm. Heb je groene vingers en besteed je veel uren in het onderhouden van je tuin? Dan kun je kiezen om de Douglas tuinschermen te behandelen en zo de levensduur aanzienlijk te verlengen. Hoewel 15 jaar natuurlijk toch al een lange levensduur is, is het toch prettig als de levensduur met 5 tot 10 jaar verlengt kan worden.

Er zijn echter wel bepaalde middelen die aan de ene kant het hout beschermen en aan de andere kant zorgen voor het kleurbehoud. De roodachtige gloed op het Douglas hout is een van de redenen dat de houtsoort zo populair is.

Waarmee Douglas tuinschermen behandelen?

Allereerst is het natuurlijk het allerbeste om de Douglas tuinschermen grondig schoon te maken. Daarvoor zijn diverse schoonmaakmiddelen verkrijgbaar. Maar kijk voor het gebruik wel goed om het schoonmaakmiddel voor dit doeleinde geschikt is.

Heb je last van een algenaanslag op het tuinscherm of op de schutting, gebruik dan een speciaal middel om deze algenaanslag te verwijderen.

Voor het verder behandelen, zeg maar het beitsen, zijn verschillende opties mogelijk. Het hangt er een beetje vanaf of de natuurlijk kleur wilt behouden. Daarvoor is er speciale Douglas beits verkrijgbaar.

Er zijn zelfs middelen die oude verfresten kunnen verwijderen, en middelen om de vergrijsde kleur van het Douglas hout te herstellen die de oorspronkelijke frisse kleur.

Al deze middelen zijn uiteraard verkrijgbaar bij De Schuttingbouwer. Indien we het niet op voorraad hebben kunnen we het makkelijk bestellen. Want ook voor onderhoud staan we onze klanten graag terzijde.