Waarom is hardhout zo duur?

Waarom is hardhout zo duur? Een veel gehoorde vraag die aan de ene kant vrij simpel te beantwoorden is, maar aan de andere kant ook veel te maken heeft met externe factoren. Hardhout groei relatief langzaam. Hoe langzamer de boom groeit des te harder word het hout uiteindelijk. Dat is ook de reden dat we van hardhout spreken. Zacht hout, het is daarbij best wel raar dat je nooit iemand deze benaming hoort gebruiken, groeit relatief snel. Deze houtsoort komt bijvoorbeeld van diverse soorten sparren. Deze soort worden naaldhout genoemd.

Naaldhout

Dergelijke bomen worden gekapt en vrijwel direct wordt er een nieuwe boom geplant ter vervanging. Binnen enkele jaren kan weer gekapt worden. Zo blijft een het aanbod constant. Harde houtsoorten groeien daarentegen langzamer en daarbij duurt het dan ook langer voordat een boom gekapt kan worden. Deze snelheid van groeien bij beide soorten heeft deels ook te maken met het klimaat waar de houtsoorten vandaan komen.

Hardhout

Hardhout komt dan ook veelal uit het regenwoud. Dat is ook meteen de reden waarom veel mensen niet zo gecharmeerd zijn van dit soort hout. Grote delen van het regenwoud worden, al dan niet illegaal, gekapt om aan de vraag naar dergelijke soorten hardhout te voldoen. Hardhout is natuurlijk vanwege de lange levensduur enorm populair.

Tegenwoordig worden ook andere soorten hardhout gebruikt die niet uit de tropische regenwouden afkomstig zijn, maar dan hangt dan wel weer een prijskaartje aan. Tegenwoordig komt hardhout dan ook regelmatig gewoon uit Europa en niet langer uit de tropen. Een hardere soort hout dat onder andere gewoon uit Europa komt is eiken hout. Het word nagenoeg nooit als tuinhout gebruikt wordt vanwege de relatief hoge kosten.

Kwaliteit klasse hout

Houtsoorten voor schuttingen en ander tuinhout worden onder verdeel in verschillende klassen. Zo heeft Vuren of Grenen de klasse drie. Een relatief zachte houtsoort dat veel in tuinen gebruikt wordt. Indien deze houtsoort geïmpregneerd is, zoals wij het leveren, bent u verzekerd van een lange levensduur.

Douglas, schuttingen van deze houtsoort kunnen ook door De Schuttingbouwer geleverd worden, heeft de klasse drie. Het is aan te raden om Douglas te behandelen met een Douglas olie omdat deze houtsoort onbehandeld geleverd word.

Klasse vier wil zeggen een levensduur van vijf tot tien jaar, klasse drie een levensduur van 10 tien tot vijftien jaar. De houtsoort Bankirai, Yellow Balau of Selangan Batu heeft een klasse twee. Deze houtsoort komt uit Zuid Amerika of Zuidoost-Azië en heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. De prijs is echter beduidend hoger dan van houtsoorten uit de klassen drie en vier.

waarom is hardhout zo duur?

Eigenlijk kun je dus stellen dat hoe korter de levensduur is hoe minder duur de houtsoort is.